Založ si blog

Neobmedzený rast vo svete s obmedzenými zdrojmi

Dokáže dlhodobo fungovať NEOBMEDZENÝ RAST vo svete s OBMEDZENÝMI ZDROJMI? A je to NA PROSPECH VŠETKÝCH? Na obe otázky je odpoveď NIE!

Neobmedzený rast je posvätnou mantrou KAPITALIZMU, je to jeho hlavná esencia, bez ktorej by neprežil. Doslova sa za ním ženie za akúkoľvek cenu. Na jeho dosahovanie sa zásadným spôsobom devastuje a ničí celá planéta Zem – znečisťuje sa ovzdušie, vyrubujú sa lesy a pralesy, veľká časť živočíšnych druhov vymrela,  3 typy zvierat (krava, sliepka, prasa) nahradili rovnováhu v rozmanitosti živočíšstva a dominujú, a ktoré slúžia hlavne ako priemyselná potrava pre ľudí. Zvyšuje sa teplota planéty, plytvá sa zdrojmi, vo vode a zvieratách sa nachádza plast, oceány vymierajú, púšte sa rozširujú a ľadovce sa roztápajú.

Toto všetko je následok ekonomického systému kapitalizmu, ktorý sa za každú cenu snaží len o jedno – neustály a neobmedzený rast.

Ten však nemôže byť na prospech všetkých ľudí na svete, pretože nemáme toľko zdrojov a keď chceme dosiahnuť čo najväčší zisk s čo najmenšími stratami, tak je to vždy na úkor niečoho, v tomto prípade ľudí a planéty. Kapitalizmus si rozdelil planétu do troch svetov: 1. Rozvinutý (napr. USA), 2. Rozvojový (napr. India), 3. Zaostalý (napr. Eritrea)

V praxi to funguje tak, že nadnárodné korporácie štátov prvého sveta vykorisťujú ľudí a privlastňujú si zdroje zvyšných dvoch svetov. Bohatstvo, ktoré v týchto svetoch vznikne následne putuje do centrál nadnárodných firiem v štátoch prvého sveta. Preto sa bohatstvo najviac sústredí hlavne v USA, v EÚ, v Izraeli a tiež v Japonsku a ostatok sveta má menej ako by mal mať.

Presne preto smerujú migračné vlny miliónov ľudí do štátov prvého sveta, preto lebo v štátoch prvého sveta je bohatstvo, ktoré bolo z ich svetov ukradnuté. Nelegálna migrácia nie je pozitívna záležitosť. Ale musíme byť k sebe úprimní. Tí ľudia si idú len pre to, čo je ich, nie pre to čo je naše. Rovnaké je to aj s jednotlivcami. 10 ľudí vlastní rovnaký majetok ako polovica ľudí na svete. Tomuto sa za žiadnych okolností nedá hovoriť rovnováha. Presne takto funguje globálny kapitalizmus.

Tak si to teda zhrňme:

Planéta na pokraji katastrofy. Ľudstvu hrozí pomalé vyhynutie. Vymierajú živočíšne druhy, mení sa klíma, Zem je plná odpadu a plastu, mnoho prírodných zdrojov sa už neobnoví a výrub dažďového pralesa pokračuje rýchlejšie ako kedykoľvek pred tým.

Nadnárodné spoločnosti zo štátov prvého sveta drancujú celú planétu a vykorisťujú jej ľudí iba kvôli vidine zisku a neobmedzeného rastu. Zo štátov druhého a tretieho sveta sa dvíhajú migračné vlny ľudí, ktorí majú namierené do štátov prvého sveta za bohatstvom, ktoré im bolo ukradnuté.

Prírodné zdroje (obnoviteľné a neobnoviteľné), rastlinstvo a živočíšstvo si podmanila a uzurpovala úzka skupina ľudí (globálna elita), ktorá ovláda svetový obchod a politiky v jednotlivých štátoch.

Dohody neplatia, zákon prestáva platiť pre všetkých rovnako. Nemyslíme na to ako rozvíjať mier, inteligenciu a vedecký pokrok. Myslíme buď na to, ako prežiť čo najdlhšie bez jedla a vody (tretí svet), ako sa prepracovať z chudoby (druhý svet) a na to, ako sa zabaviť (prvý svet).

ZÁVER

Svet stojí na existenčnej križovatke. Vyvádza v ňom globálny kapitalizmus, ktorý v mene úzkej skupiny ľudí okráda štáty a národy o ich bohatstvo a ľudí udržuje v nevedomosti, aby neprehliadli čo sa v skutočnosti deje. Ženie národy do vojen proti sebe, aby na tom mohol profitovať. Ľudský druh môže stratiť svoju pozíciu dominantného druhu a vojsť do 22. storočia ako ohrozený druh.

A to všetko len vďaka tomu, že nám diktuje pravidlá hry globálny kapitalizmus a my nie sme schopní uvažovať globálne, nie sme schopní vidieť čo sa deje na úrovni celého sveta. Rozdeľuj a panuj, to si povedali globálni kapitalisti, aby mohli bez problémov „rabovať“ našu planétu. A to všetko len pre násobenie zisku a udržanie neobmedzeného rastu vo svete s obmedzenými zdrojmi.

Či sa to niekomu páči alebo nie, treba si na rovinu priznať, že nás tento systém vedie do záhuby. Prestaňme preto brať kapitalizmus ako posledný a najlepší ekonomický systém. Tým NIE JE ani z ďaleka. Veď predsa vidíme, že odstal planétu Zem na pokraj katastrofy.

Nepotrebujeme systém, ktorý hľadá rast za každú cenu. Ale rovnako tak nepotrebujeme systém, ktorý sa bude sústrediť len na blaho ľudí. Potrebujeme systém, ktorého hlavným cieľom bude dlhodobé udržanie ROVNOVÁHY medzi prácou (ľuďmi), pôdou (planétou, zdrojmi a zvieratami) a kapitálom (výrobnými prostriedkami, technológiami a platidlami).

Potrebujeme systém, ktorý bude stáť na tom, že zachováva život v jeho celistvosti.

 

Zdroj obrázku: Cleanmalaysia.com

Kauza Gorila je definitívne víťazstvo Smeru!

18.10.2019

Dnes už zostáva do volieb len pár mesiacov. Zúfalá opozícia, oligarchovia a ich médiá sa snažia posledných pár rokov zdiskreditovať a poraziť Smer. Nepomohla im na to zatiaľ ani vražda novinára Kuciaka a čas sa neúprosne kráti. Preto dnes vyťahujú zo skrine kostlivca druhej Dzurindovej vlády, kauzu Gorila z rokov 2002 až 2006, a snažia sa ju silou mocou nalepiť na Smer, [...]

Sociálnemu podnikaniu sa na Slovensku darí a ďalšie podniky čakajú na svoju registráciu

26.09.2019

Slovensko je sociálny štát a podľa Ústavy stojí na princípe sociálno-trhového hospodárstva s ekologickým rozmerom. Zákon o sociálnom podnikaní, ktorý prijalo ministerstvo práce pod vedením Jána Richtera ešte minulý rok tento rozmer ešte prehĺbilo. V našej spoločnosti existujú ľudia, ktorí nemali jednoduchý život a musia sa ním prebíjať ako najlepšie vedia. Je [...]

Odborník na ústavné právo nesúhlasí s Mazákovou obhajobou financovania billboardovej kampane strany Andreja Kisku „ZA ĽUDÍ“

16.08.2019

Krátko po tom, ako sme zverejnili naše blogy a tlačové vyhlásenie k podozreniam z financovania predvolebnej kampane (prepáčte mobilizačnej akcie) novovznikajúcej strany Andreja Kisku „Za ľudí“ občianskym združením „Je nás viac,“ objavil sa na portáli Denníka N komentár bývalého predsedu Ústavného súdu a bývalého poradcu exprezidenta Kisku, prof. Jána Mazáka, [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Igor Melicher

Pohľady zľava.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 78646x
Priemerná čítanosť článkov: 7865x

Autor blogu

Kategórie