Založ si blog

Sociálnemu podnikaniu sa na Slovensku darí a ďalšie podniky čakajú na svoju registráciu

Slovensko je sociálny štát a podľa Ústavy stojí na princípe sociálno-trhového hospodárstva s ekologickým rozmerom. Zákon o sociálnom podnikaní, ktorý prijalo ministerstvo práce pod vedením Jána Richtera ešte minulý rok tento rozmer ešte prehĺbilo.

V našej spoločnosti existujú ľudia, ktorí nemali jednoduchý život a musia sa ním prebíjať ako najlepšie vedia. Je medzi nami množstvo takých, ktorí sú hendikepovaní, ťažko zdravotne postihnutí, alebo utrpeli úraz, po ktorom už nie je ich život rovnaký ako bol pred tým.

Aj oni však potrebujú prácu, aj oni potrebujú žiť dôstojne ako ľudské bytosti. K hendikepovaným ľuďom zvyknú byť zamestnávatelia veľmi tvrdí a je pravidlom, že takýchto ľudí nezvyknú do svojich podnikov prijímať. Dôvod je jednoduchý, nezvládalI by rovnaké pracovné nasadenie ako ich „zdraví“ kolegovia.

Preto prišlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky pred rokom a pol so zákonom o sociálnom podnikaní, ktorý na jednej strane funguje ako takzvaný medzitrh práce, kedy pomáha dlhodobo nezamestnaným získať stratené pracovné návyky a lepšie sa uchytiť na skutočnom trhu práce. Rovnako tak má aj významnú integračnú funkciu, kedy pomáha zdravotne postihnutím ľuďom nájsť si prácu, priateľov a možnosti ako byť znovu užitočnými a zarobiť si nejaké peniaze.

Rozbeh sociálneho podnikania bol sprevádzaný neistotou. Podobný pokus o vytváranie sociálnych podnikov už na Slovensku v minulosti bol a nedopadlo to veľmi pozitívne. Dnes je však situácia iná a zákon o sociálnom podnikaní vychytal aj posledné muchy.

Štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš zavádzanie sociálnych podnikov opisuje nasledovne: „Sociálne podniky nesmú obchodovať a nesmú si požičiavať peniaze od iných podnikov alebo finančných inštitúcií, s ktorými sú personálne prepojené. To znamená, že nejaký spôsob akoby tunelovania, že dám pôžičku s vysokými úrokmi a potom si to z toho sociálneho podniku vytiahnem, to jednoducho nie je možné.“

Na začiatku sa registrovalo sociálnych podnikov len pár, dnes ich už je viac ako 30 po celom Slovensku, pričom ďalšie čakajú na registráciu. Sociálne podniky ponúkajú ľuďom možnosť realizovať sa a urobiť niečo dobré aj pre tých najslabších a najzraniteľnejších.

Pevne verím, že sa zoznam sociálnych podnikov bude aj naďalej rozširovať. Verím, že každý človek, ktorý bez svojho pričinenia nemôže pracovať rovnako výkonne ako zdravý jedinec, dostane šancu byť opäť užitočný. Verím, že si udržíme a prehĺbime naše sociálne štandardy a náš sociálny štát lebo práve to nás robí hrdými na to, kto sme.

Kauza Gorila je definitívne víťazstvo Smeru!

18.10.2019

Dnes už zostáva do volieb len pár mesiacov. Zúfalá opozícia, oligarchovia a ich médiá sa snažia posledných pár rokov zdiskreditovať a poraziť Smer. Nepomohla im na to zatiaľ ani vražda novinára Kuciaka a čas sa neúprosne kráti. Preto dnes vyťahujú zo skrine kostlivca druhej Dzurindovej vlády, kauzu Gorila z rokov 2002 až 2006, a snažia sa ju silou mocou nalepiť na Smer, [...]

Neobmedzený rast vo svete s obmedzenými zdrojmi

20.08.2019

Dokáže dlhodobo fungovať NEOBMEDZENÝ RAST vo svete s OBMEDZENÝMI ZDROJMI? A je to NA PROSPECH VŠETKÝCH? Na obe otázky je odpoveď NIE! Neobmedzený rast je posvätnou mantrou KAPITALIZMU, je to jeho hlavná esencia, bez ktorej by neprežil. Doslova sa za ním ženie za akúkoľvek cenu. Na jeho dosahovanie sa zásadným spôsobom devastuje a ničí celá planéta Zem – znečisťuje [...]

Odborník na ústavné právo nesúhlasí s Mazákovou obhajobou financovania billboardovej kampane strany Andreja Kisku „ZA ĽUDÍ“

16.08.2019

Krátko po tom, ako sme zverejnili naše blogy a tlačové vyhlásenie k podozreniam z financovania predvolebnej kampane (prepáčte mobilizačnej akcie) novovznikajúcej strany Andreja Kisku „Za ľudí“ občianskym združením „Je nás viac,“ objavil sa na portáli Denníka N komentár bývalého predsedu Ústavného súdu a bývalého poradcu exprezidenta Kisku, prof. Jána Mazáka, [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

Igor Melicher

Pohľady zľava.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 79130x
Priemerná čítanosť článkov: 7913x

Autor blogu

Kategórie