Založ si blog

Konštruktívna kritika bezdomovectva

                                                                          (Zdroj: Pixabay.com)

 

Pred nedávnom som sa zúčastnil na konferencii zameranej na to, ako riešiť bezdomovectvo. V hlave nosím niekoľko myšlienok o riešení tejto situácie už pár rokov. V tomto článku ponúkam základy môjho uvažovania o bezdomovectve, ktoré veľmi často sprevádza silný alkoholizmus, závislosť na drogách, žobranie alebo kriminálne správanie. Všetko toto sú spojené nádoby a jeden problém môže kedykoľvek spustiť celú lavínu. Na jednej strane som pomenoval problém, na strane druhej, ponúkam aj riešenia. Už teraz však viem, že sú príliš experimentálne, odvážne a niektorým sa nebudú páčiť..

Na Slovensku žijú tisíce bezdomovcov. Nestretnete ich však v obciach alebo v malých mestách, najčastejšie sa pohybujú vo veľkých mestách, kde je viac ľudí, väčší ruch a vyššia šanca, že od ľudí v pohybe dostanú viac peňazí, jedlo alebo cigarety. Dostali sme sa do štádia, kedy je ľudská bytosť nútená žobrať, prespávať na ulici pod holým nebom ako zviera a skôr či neskôr si kvôli mizernej životnej situácii vypestovať závislosť k alkoholu, k drogám, alebo premýšľať nad samovraždou. Viem, že toto nie je práve príjemné čítanie, ale je o to viac skutočné..

Ako spoločnosť by sme sa mali pokúšať dostať do bodu, kedy nebude existovať žiadna forma chudoby a sociálneho vylúčenia. Je to dlhá a náročná práca, ale stojí za to. V minulosti sme podpísali viacero medzinárodných dokumentov, ktorými priznávame ľuďom rôzne práva – sociálne, kultúrne, ekonomické a podobne. Keďže však exitujú tisíce bezdomovcov a ľudí na prahu chudoby, mám pocit, že tieto podpísané deklarácie neplatia a my, namiesto toho, aby sme sa snažili ísť vo vývoji dopredu, cúvame späť.

Áno, môžete si povedať, že sú títo ľudia na ulici kvôli svojim chybám. Ale je to skutočne pravda? Sú alkoholizmus, závislosť od drog a kriminálne správanie príčinou prečo sú títo ľudia na ulici, alebo je to práve naopak dôsledok toho, že sú na ulici? Z vlastnej skúsenosti po rozhovoroch s bezdomovcami viem, že u väčšiny z nich sa silný alkoholizmus rozvinie po prvej zime. Pretože podľa ich vlastných slov sa v zime nedá spať pod holým nebom triezvy. A ja im to verím, vidím im v očiach, že takto žiť nechcú, ale aj to, že sa s tým niektorí zmierili a čakajú, kedy príde koniec.

Situácia je taká aká je. Musíme si však položiť otázku, ako by sme tomu mohli do budúcna zabrániť a ako môžeme dostať čo najviac bezdomovcov späť do každodenného života?

Je pravda, že niektorí sa nechcú do spoločnosti vrátiť a chcú ostať mimo nej. Títo ľudia sa, povedzme, rozhodli „nepodpísať“ spoločenskú zmluvu. Toto rozhodnutie by mali oficiálne potvrdiť svojim vyhlásením a podpisom, mali by dostať označenie a identifikáciu „Nomáda,“ zákaz žobrať na verejných priestranstvách a využívať benefity štátu a spoločnosti, keďže doňho sami neprispievajú. Kupovať a platiť by však mohli aj naďalej.

Čo však s tými ľuďmi, ktorí sú na ulici, ale chcú sa vrátiť späť do života. Možnosti sú dve. Prvým spôsob je „Bývanie na prvom mieste.“ Stále platí, že máme na Slovensku viac prázdnych domov ako je bezdomovcov. Riešením by bolo, keby štát prevzal nad týmito domami správu, umožnil by tam ľuďom bez domova bývať, ale s tým, že by museli robiť pre danú samosprávu prospešné práce minimálne 4 hodín denne, okrem víkendov a museli by dodržiavať vopred stanovené pravidlá. Svoje bývanie by si teda poctivo odpracovali a získal by aj pracovné návyky.

Druhá možnosť je „Kruh.“ Niektorí ľudia na ulici sú tak silno závislí od rôznych látok, že na to, aby sa vrátili späť do života potrebujú odbornú pomoc a liečbu. „Kruh“ by bolo malé, uzavreté a opevnené mesto pre maximálne tisíc ľudí. V Kruhu by fungovalo takmer všetko (škola, potraviny, kostol, úrad). Ale nie krčmy a herne. Ak sa človek z ulice, v ťažkej závislosti rozhodne vstúpiť do Kruhu, musí podpísať, že sa vzdá niektorých svojich práv a slobôd na určitý čas, kým z Kruhu nevyjde. Nemohol by piť alkohol, požívať drogy, opúšťať Kruh, byť násilný a musel by pracovať. Celý objekt by bol strážený a poskytovala by sa v ňom lekárska starostlivosť, ktorá by mala za cieľ zbaviť ľudí závislosti a príznakov, ktoré ju sprevádzajú až napokon dostať ľudí späť do produktívneho života. Po absolvovaní Kruhu dostane človek späť všetky svoje práva a má na začiatok pridelenú jednoduchú, verejne prospešnú prácu a sociálneho pracovníka, ktorému by sa chodil hlásiť. Ale tiež musí dodržiavať pravidlá a zákony. Ak sa opäť dostane na ulicu alebo do závislosti, môže sa do Kruhu vrátiť už iba raz.

Toto je spôsob, akým si predstavujem spoločenské riešenie otázky bezdomovectva. Ako kolektívne úsilie pomôcť tým, ktorí to potrebujú a ktorí sú vo svojom živote stratení..

Kauza Gorila je definitívne víťazstvo Smeru!

18.10.2019

Dnes už zostáva do volieb len pár mesiacov. Zúfalá opozícia, oligarchovia a ich médiá sa snažia posledných pár rokov zdiskreditovať a poraziť Smer. Nepomohla im na to zatiaľ ani vražda novinára Kuciaka a čas sa neúprosne kráti. Preto dnes vyťahujú zo skrine kostlivca druhej Dzurindovej vlády, kauzu Gorila z rokov 2002 až 2006, a snažia sa ju silou mocou nalepiť na Smer, [...]

Sociálnemu podnikaniu sa na Slovensku darí a ďalšie podniky čakajú na svoju registráciu

26.09.2019

Slovensko je sociálny štát a podľa Ústavy stojí na princípe sociálno-trhového hospodárstva s ekologickým rozmerom. Zákon o sociálnom podnikaní, ktorý prijalo ministerstvo práce pod vedením Jána Richtera ešte minulý rok tento rozmer ešte prehĺbilo. V našej spoločnosti existujú ľudia, ktorí nemali jednoduchý život a musia sa ním prebíjať ako najlepšie vedia. Je [...]

Neobmedzený rast vo svete s obmedzenými zdrojmi

20.08.2019

Dokáže dlhodobo fungovať NEOBMEDZENÝ RAST vo svete s OBMEDZENÝMI ZDROJMI? A je to NA PROSPECH VŠETKÝCH? Na obe otázky je odpoveď NIE! Neobmedzený rast je posvätnou mantrou KAPITALIZMU, je to jeho hlavná esencia, bez ktorej by neprežil. Doslova sa za ním ženie za akúkoľvek cenu. Na jeho dosahovanie sa zásadným spôsobom devastuje a ničí celá planéta Zem – znečisťuje [...]

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00, aktualizované: 08:19

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

Igor Melicher

Pohľady zľava.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 79331x
Priemerná čítanosť článkov: 7933x

Autor blogu

Kategórie