Založ si blog

Mladí sociálni demokrati: Obchádza Andrej Kiska v kampani zákon?

Neprešiel ani rok od prevalenia volebného podvodu Andreja Kisku v prezidentských voľbách z roku 2014 a dnes sa na nás Andrej Kiska opäť usmieva zo žltých billboardov, ako aj z pozadia online verzie jedného z mienkotvorných slovenských denníkov. Tentokrát je pán exprezident za ľudí a za vrátenie Slovenska všetkým ľuďom, čo je v absolútnom protiklade k jeho vystupovaniu v súdnych sporoch o pozemky.

Problémom z podobného súdka sa javí aj ďalšie problematické financovanie. Opäť ide o predvolebnú kampaň, tentokrát kampaň novo vznikajúcej strany Andreja Kisku “Za ľudí,” ktorú teraz neplatí jeho súkromná cestovateľská firma KTAG, ale občianske združenie „Je nás viac.“ Našiel Andrej Kiska ďalší pochybný spôsob ako obísť zákon a zvýhodniť seba pred ostatnými?

 

Prečo je financovanie občianskym združením problém?

Možná nelegálnosť

V zákone o združovaní občanov č. 83 v paragrafe 12 sa píše:

Ak ministerstvo zistí, že združenie vyvíja činnosť, a) ktorá je vyhradená politickým stranám a politickým hnutiam (…) bez meškania ho na to upozorní a vyzve ho, aby od takej činnosti upustilo. Ak združenie v tejto činnosti pokračuje, ministerstvo ho rozpustí. Proti tomuto rozhodnutiu nemožno podať rozklad.“

Občianske združenie nemôže vyvíjať činnosti vyhradené pre politické strany, napriek tomu je to práve občianske združenie „Je nás viac,” ktoré je objednávateľom billboardovej kampane v prospech Kiskovej novo vznikajúcej strany „Za ľudí“. Toto občianske združenie je aj správcom webového sídla tejto novo vznikajúcej strany.

Sme presvedčení, že o.z “Je nás viac” je objednávateľom aj totožnej online kampane na webe denníka SME (viď obrázok č. 3), ako aj platcom všetkých úkonov spojených so zberom podpisov a iných úkonov spojených so vznikajúcou stranou. Touto formou chceme osloviť denník SME, ako aj ostatných dodávateľov služieb, aby zverejnili, kto bol v ich prípade objednávateľom.

Na protizákonnosť takejto kampane (zo strany občianskeho združenia v prospech politickej strany v tomto momente) sme sa opýtali Transparency International. Tá sa domnieva, že vedenie takejto kampane zákon neumožňuje. Zároveň nám odporučila obrátiť sa na ministerstvo vnútra, čo sme dnes urobili.

Neférovosť

Vznikajúca strana „Za ľudí“ Andreja Kisku robí v posledných týždňoch veľkú billboardovú a internetovú kampaň s víziou uspieť v parlamentných voľbách a dostať sa do NR SR. Lenže túto kampaň si nefinancuje ako politická strana „Za ľudí“ (resp. jej prípravný výbor), alebo pod hlavičkou fyzickej osoby, ale ako občianske združenie „Je nás viac“. To znamená, že keď sa podľa zákona začne riadna predvolebná kampaň, bude mať strana k dispozícii nedotknuté 3 milióny Eur, pretože všetky ostatné výdavky pred ňou boli výdavkami združenia “Je nás viac” a tie sa do kampane nezapočítavajú.

Celé Slovensko je svedkom toho, že Kiska túto kampaň práve teraz reálne robí a už dnes do nej musel niekto vložiť nemalé peniaze – odhadom státisíce Eur. Je tu reálne podozrenie, že bude v tejto kampani pokračovať až do polovice októbra, teda do termínu, kedy už musí založiť stranu, ak sa chce zúčastniť nadchadzajúcich parlamentných volieb. Dovtedy môže minúť hoc aj desiatky miliónov na propagáciu svojej strany cez občianske združenie a nakoniec sa v marci z médií možno dozvieme, že „Za ľudí“ (ako strana) malo najlacnejšiu volebnú kampaň..

Ide o nespochybniteľné obchádzanie volebného zákona a aj preto sme sa rozhodli podať podnet na ministerstvo vnútra, ktoré má riešenie týchto problémov vo svojej gescii. Vzhľadom na to, že táto kampaň začala v dovolenkovom období, je možné, že ministerstvo vnútra ešte nezachytilo toto porušenie zákona, preto sme sa ich na to rozhodli proaktívne upozorniť.

Netransparentnosť

Rovnako závažným aspektom tejto situácie je netransparentnosť financovania tejto propagačnej kampane.

Čo sa pravdepodobne už nikdy nedozvieme je, kto túto propagačnú kampaň zaplatil a koľko vlastne stála. Ide o peniaze pána Kisku, členov jeho „tímu“, alebo firiem a oligarchov z jeho okolia? Čo všetko ešte zafinancovalo toto občianske združenie? Čo všetko má ešte v pláne financovať? Na žiadnu z týchto otázok sa pravdepodobne nikdy nedozvieme odpoveď, domnievame sa preto, že ide o jednu z najneférovejších politických kampaní v modernej histórii Slovenska.

Nad pánom Kiskom sme už povestnú palicu zlomili dávno. Chceli by sme však apelovať na nadchádzajúcich členov jeho politickej strany – pána Šeligu, pani Remišovú a ďalších – pokiaľ chcete robiť naozaj slušnú a transparentnú politiku, porušovanie a obchádzanie zákonov je vám ako hovoríte cudzie, tak nesklápajte zrak pred nemorálnym konaním a podniknite nejaké kroky. Ide hlavne o vaše dobré meno a o toľko spomínanú slušnosť.

Kauza Gorila je definitívne víťazstvo Smeru!

18.10.2019

Dnes už zostáva do volieb len pár mesiacov. Zúfalá opozícia, oligarchovia a ich médiá sa snažia posledných pár rokov zdiskreditovať a poraziť Smer. Nepomohla im na to zatiaľ ani vražda novinára Kuciaka a čas sa neúprosne kráti. Preto dnes vyťahujú zo skrine kostlivca druhej Dzurindovej vlády, kauzu Gorila z rokov 2002 až 2006, a snažia sa ju silou mocou nalepiť na Smer, [...]

Sociálnemu podnikaniu sa na Slovensku darí a ďalšie podniky čakajú na svoju registráciu

26.09.2019

Slovensko je sociálny štát a podľa Ústavy stojí na princípe sociálno-trhového hospodárstva s ekologickým rozmerom. Zákon o sociálnom podnikaní, ktorý prijalo ministerstvo práce pod vedením Jána Richtera ešte minulý rok tento rozmer ešte prehĺbilo. V našej spoločnosti existujú ľudia, ktorí nemali jednoduchý život a musia sa ním prebíjať ako najlepšie vedia. Je [...]

Neobmedzený rast vo svete s obmedzenými zdrojmi

20.08.2019

Dokáže dlhodobo fungovať NEOBMEDZENÝ RAST vo svete s OBMEDZENÝMI ZDROJMI? A je to NA PROSPECH VŠETKÝCH? Na obe otázky je odpoveď NIE! Neobmedzený rast je posvätnou mantrou KAPITALIZMU, je to jeho hlavná esencia, bez ktorej by neprežil. Doslova sa za ním ženie za akúkoľvek cenu. Na jeho dosahovanie sa zásadným spôsobom devastuje a ničí celá planéta Zem – znečisťuje [...]

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:39

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Igor Melicher

Pohľady zľava.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 78520x
Priemerná čítanosť článkov: 7852x

Autor blogu

Kategórie